Angst Therapie Elst

Angst is een waarschuwing van ons lichaam wanneer er gevaar dreigt. We raken dan hyperalert en ons lichaam wordt klaargemaakt om te vechten of te vluchten. Heel functioneel dus. We kennen het allemaal. Soms is er echter zoveel angst, zo frequent en niet reëel dat het je belemmert om je leven zo te leiden zoals jij dat wil. In dat geval kunnen we spreken van een angststoornis.

Oorzaken angststoornis

Per jaar krijgen 1 op de 8 Nederlanders te maken met een angststoornis. Verschillende factoren kunnen er aan ten grondslag liggen:

Aanleg voor angst
Het kan zijn dat je aanleg hebt om angstig te zijn, dat het in de genen zit.

Angstige ervaring
Het kan zijn dat je ooit in je leven iets angstigs hebt meegemaakt waardoor je er nu nog steeds bang voor bent. Bijvoorbeeld  wanneer je in het verleden gebeten bent door een hond, dan kan het zijn dat de alarmbellen nog steeds gaan rinkelen als je een hond ziet.

Opvoeding en omgeving
Eén van de belangrijkste aspecten voor het ontwikkelen van een angststoornis is je omgeving en opvoeding. Je opvoeders hebben een voorbeeldfunctie. Als één van hen ergens bang voor is kan het zijn dat je deze angst onbewust overneemt. Dat geldt ook voor andere mensen die dichtbij je staan als broers/zussen en vrienden. Misschien ben je vroeger altijd overal voor gewaarschuwd, zag je omgeving overal gevaar in of beren op de weg, of heb je je eigen grenzen door omstandigheden niet goed weten te ontdekken of te verleggen. Al deze redenen kunnen oorzaak zijn van een angststoornis.

Soorten angststoornissen

Er zijn verschillende soorten angststoornissen:

Fobie
Je bent bang voor een ding of situatie. Bijvoorbeeld:

  • Angst voor hoogtes (hoogtevrees)

  • Angst voor vliegen (vliegangst)

  • Angst voor kleine ruimte (claustrofobie)

  • Angst voor ziektes (hypochondrie)

  • Angst voor plaatsen met veel mensen (sociale fobie)

  • Angst voor dieren (bijv. spinnenangst – arachnofobie)

Bij een fobie vermijden mensen vaak de dingen waar ze bang voor zijn. Waardoor je in een soort vicieuze cirkel terechtkomt. Je ontwikkelt een angst voor de angst.

Gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer je eigenlijk voordurend een gevoel van onveiligheid ervaart, onrustig bent en nerveus en je je veel zorgen maakt over alledaagse dingen of dingen die (nog) helemaal niet aan de orde zijn, zoals bijvoorbeeld geldproblemen, ziek worden of het overlijden van een dierbare, dan kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt. Je piekert voortdurend en bent vaak bang.

Dwangstoornis

Dit wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis genoemd. Je raakt in de ban van bepaalde gedachten of dingen die je van jezelf móet doen. Zelf zie je eigenlijk ook wel in dat het niet nodig is, maar toch blijf je er maar in vasthangen. Obsessies zijn de dwanggedachten. Compulsies de dwanghandelingen. Ze gaan vaak gepaard. Veel voorkomende dwangstoornissen zijn smetvrees en het eindeloos controleren van dingen.  Wie aan een dwangstoornis lijdt, laat vaak deze handelingen voorgaan op de dingen die op dat moment echt belangrijk zijn. Relaties en gezinssituaties kunnen hier dan ook flink onder lijden.

Paniekstoornis

Paniek is een vorm van extreme angst. Wanneer je een paniekaanval hebt heb je vaak het gevoel dat je weinig controle ervaart over jezelf of de situatie waarin je je bevindt. Het gaat gepaard met heftige lichamelijk reacties, zoals zweten, trillen, een hoge hartslag en een snelle ademhaling (hyperventilatie). Je lichaam geeft het signaal dat er zeer groot gevaar dreigt terwijl dat vaak helemaal niet het geval is. Wanneer paniekaanvallen frequent voorkomen kan je van een paniekstoornis spreken.

Paniekaanvallen zijn soms gebonden aan een fobie. Zo kan je bijvoorbeeld in paniek raken als je op grote hoogte staat wanneer je hoogtevrees hebt. Het kan ook plotseling uit het niets opkomen. Dit kan een gevolg zijn van het lang opkroppen of wegduwen van emoties. Paniekaanvallen kunnen ook een onderdeel zijn van een andere stoornis, bijvoorbeeld een depressie. Paniekaanvallen zijn erg vervelend en kunnen je flink belemmeren in je functioneren.

Naast de bovengenoemde stoornissen kan het ook zijn dat je angst ervaart omdat je bijvoorbeeld snel onzeker bent, bang bent iets fout te doen,of bang bent wat anderen van je vinden. Ook bij deze klachten kan ik je helpen.