De therapie

En dan ga je naar de psycholoog…. en nu?  Misschien vind je het eng of spannend om over jezelf te praten. Dat begrijp ik heel goed. Ik zal daarom even uitleggen hoe het in zijn werk gaat.

Het eerste gesprek

Het eerste gesprek bij een psycholoog is het intakegesprek. Hierin wil ik jou als persoon zo goed mogelijk leren kennen. Wie je bent, hoe je in elkaar zit, hoe je omgeving eruit ziet en hoe je jeugd geweest is. Jij bepaalt echter zelf wat je wel of niet vertelt. Het belangrijkst is dat ik een beeld krijg van jou en je klachten. Samen met jou ga ik kijken wat het doel is van de behandeling, wat we willen bereiken. Ik zal mijn visie geven en uitleggen welke methoden hiervoor geschikt zijn. Als jij je hier ook in kan vinden en je prettig voelt in ons contact dan kunnen we hier in de vervolgsessies samen aan gaan werken.

De behandeling

Hoe de behandeling eruit ziet en hoelang deze duurt is per persoon verschillend. Het hangt af van jouw klachten en behoeftes. Soms is het nodig elke week te komen, soms laten we er meerdere weken tussen. Dit mag je zelf bepalen. Het is aan te raden om aan het begin wat frequenter te komen om er ook echt aan te werken, daarna kunnen we langzaam afbouwen. Het gemiddelde aantal sessies ligt bij 8 tot 10, maar het is wel erg afhankelijk van je hulpvraag. Soms kunnen we in een paar sessies al heel wat bereiken en soms is er wat meer voor nodig.

Jij staat centraal

Hieronder vind je therapievormen die ik en mijn collega’s vaak gebruiken:

Cognitieve gedragstherapie
Oplossingsgerichte therapie
Mindfulness
Systeemtherapie
EMDR

In de meeste gevallen gebruiken we een mengeling van deze vormen. Jijzelf en jouw klachten zijn uniek. We zorgen ervoor dat de therapie aansluit bij jouw behoeftes: een behandeling op maat!