Burn-out klachten? Psycholoog Elst helpt:

Een burnout krijg je als je lange tijd aan stress hebt blootgestaan. Dit kan stress zijn gerelateerd aan je privé leven, maar ook stress gerelateerd aan je werk. Gelukkig kunnen wij als mensen best wat stress verdragen. Als het nodig is zetten we een tandje bij en werken we even extra hard. Soms moet dat. Voor veel mensen is het echter een levensstijl geworden. Ze merken allang niet meer dat ze over hun eigen grenzen gaan, ze gaan maar door en door.

Symptomen van een burnout

Als je lange tijd boven je eigen kunnen functioneert, put je jezelf uit. Je kunt het vergelijken met een accu die leeg raakt. Een aantal klachten die kenmerkend zijn voor een burnout:

  • Je bent extreem vermoeid

  • Je bent vergeetachtig

  • Je kan je slecht concentreren

  • Je slaapt slecht

  • Je bent prikkelbaar

  • Je kan mensen slecht om je heen verdragen

Door te lang op je tenen te lopen vergeet je jezelf compleet. Je bent allang niet meer aan het werken of presteren omdat je het zelf fijn vindt, maar omdat het moet. Van jezelf? Of van je omgeving? Je raakt op deze manier steeds verder van jezelf verwijderd.

Oorzaken van een burnout

Veel mensen die in een burnout terechtkomen hebben het in hun aard om hard te werken of te presteren. Het kan zijn dat je dit al vroeg hebt meegekregen als kind, of dat je vindt dat je pas iets waard bent als je presteert. Het kan ook zijn dat je erg openstaat voor prikkels van buitenaf, omdat je hooggevoelig bent, je raakt dan snel overprikkeld of overvraagt jezelf. Ik help je deze oorzaken in jezelf te ontdekken, zodat je je eigen valkuilen kunt herkennen.

Jezelf weer terugvinden

De voornaamste zaak bij een burnout is dat je weer dichter bij jezelf komt te staan. Dat doe je allereerst door simpelweg de ‘accu’ weer op te laden. Rusten, naar binnen kijken, je behoeften zien. Van daaruit kan je je grenzen weer langzaam oprekken, steeds controlerend dat je niet te hard gaat.