Depressie

Het is voor de buitenwereld moeilijk voor te stellen hoe het voelt als je aan een depressie lijdt. Je voelt je langere tijd leeg en neerslachtig. Je hebt negatieve gedachten over jezelf en het leven. Je beleeft geen plezier meer aan dingen en als mensen je proberen te helpen werkt dit vaak averechts; het zorgt voor een schuldgevoel of legt juist de nadruk op het contrast tussen hoe jij je voelt en hoe het ‘zou moeten zijn’.

De volgende symptomen kunnen optreden tijdens een depressie:

  • Je voelt je constant somber

  • Je bent moe en hebt weinig energie

  • Je kunt je nergens meer toe zetten

  • Je piekert veel

  • Je kan je niet concentreren en vergeet dingen

  • Je hebt last van gevoelens van schuld en/of wanhoop

  • Je slaapt slecht

Verschillende soorten depressie

Per jaar kampen zo’n 800.000 mensen in Nederland met een depressie.
Depressie kan eenmalig voorkomen. Je hebt dan een periode last van depressieve verschijnselen. Het kan ook meerdere malen terugkomen, of voorkomen in combinatie met perioden waarin je je heel euforisch (manisch) voelt. Daarnaast kan een depressie seizoensgebonden zijn, het is dan gekoppeld aan de winterse maanden.

Oorzaken depressie

Aan een depressie kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen.

Genen
Depressie is erfelijk. Het kan zijn dat er meerdere personen in de familie ooit last hebben gehad van een depressieve periode. Zodoende kan je aanleg hebben voor depressie. Je maakt dan een bepaald stofje in je hersenen minder goed aan.

Middelen
Het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen kan een depressie in de hand werken.

Sociale omgeving
Veranderingen in je omgeving kunnen zorgen voor depressie. Bijvoorbeeld wanneer je verandert van baan of verhuist of wanneer de relatie met je partner stukloopt. Wanneer je iets aangrijpends meemaakt, bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, kan dit eveneens een aanleiding zijn voor depressie

Opvoeding
Hoe jij hebt geleerd om te gaan met tegenslagen is van groot belang voor het wel of niet ontwikkelen van een depressie. Misschien heb je jezelf jarenlang verkeerde dingen aangeleerd, waardoor je daar later mee in de knoop raakt.

Behandeling depressie

Depressie is goed te behandelen. Samen met jou stel ik vast welke oorzaken eraan ten grondslag kunnen liggen en hoe we bepaalde denk- en gedragspatronen kunnen veranderen.

Maak een afspraak online

Klik op de button hiernaast om online een afspraak te maken met een van onze therapeuten.

ONLINE AFSPRAAK