Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een karaktereigenschap. Wanneer je hooggevoelig bent sta je eigenlijk constant open. Prikkels zoals geluiden, beelden, gevoelens, ze komen allemaal ongefilterd en keihard bij je binnen. Aan de ene kant heel mooi, want het geeft je de mogelijkheid om de intense schoonheid van het leven te ervaren. Aan de andere kant kan het in de wereld van nu, die vol zit met prikkels, belemmerend werken. Je raakt dan snel overprikkeld en kunt daardoor o.a. de volgende klachten ervaren:

  • Je bent snel vermoeid

  • Je bent snel prikkelbaar

  • Je kan moeilijk mensen om je heen verdragen

  • Je ervaart heftige emotionele uitspattingen

  • Je kan je moeilijk concentreren

Als je hooggevoelig bent, komt het vaak voor dat je er niet van houdt in mensenmassa’s te zijn en heb je het nodig om je af en toe terug te trekken en alleen te zijn. Ook kan je harde geluiden moeilijk hebben en neem je emoties van anderen snel over. Gevoelens van jezelf, maar soms ook van een ander, ervaar jij intens.

Functioneel

Hooggevoelig zijn is erg waardevol. Heel vroeger, in de tijd dat ons enige doel overleven was, hadden we heel duidelijk twee ‘menstypen’. Aan de ene kant de jagers, de strijders, die recht op hun doel af durfden te gaan. En aan de andere kant mensen die het overzicht bewaarden en gevaar op tijd opmerkten. De aanwezigheid van deze twee menstypen is noodzakelijk om te overleven. Hooggevoelige mensen zijn de mensen die het overzicht bewaren, de onderzoekers, de adviseurs. Heel nuttig dus!

De wereld van nu

In de wereld van nu hebben we een overkill aan prikkels. De maatschappij is ook meer ingericht op actie en prestatie dan op rust en regelmaat. Voor hooggevoelige mensen is het in deze tijd dus soms moeilijk het hoofd boven water te houden

Omgaan met je hooggevoeligheid

Ik help je graag uit te vinden hoe jij met jouw hooggevoeligheid kan omgaan in de wereld waarin je leeft. Jouw behoeften en gevoelens staan hierin centraal. Ik help je in te zien dat hooggevoeligheid geen belemmering hoeft te zijn, maar dat je juist iets heel waardevols bezit.

Maak een afspraak online

Klik op de button hiernaast om online een afspraak te maken met een van onze therapeuten.

ONLINE AFSPRAAK